Streik er hel eller delvis arbeidsstans, og har alltid vært et av de viktigste kampmidlene til fagbevegelsen. Hvis det ikke oppnås enighet om for eksempel en ny tariffavtale, kan medlemmer tas ut i streik.
Streik er et lovlig kampmiddel, som er definert i arbeidstvistloven § 1 f) som hel eller delvis arbeidsstans som arbeidstakerne i fellesskap eller i forståelse med hverandre iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening.
For det statlige tariffområdet er det er tjenestetvistloven som gjelder.
Lockout
På samme måte som fagforeningen kan iverksette en streik, kan arbeidsgiver iverksette en lockout. Det vil si en hel eller delvis arbeidsstans som en arbeidsgiver iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening og en fagforening, uten hensyn til om andre arbeidstakere tas inn istedenfor de utestengte.
Brudd i forhandlingene
Hvis Bibliotekarforbundet/Unio bryter forhandlingene eller forkaster forhandlingsresultatet, må vi følge en rekke bestemmelser i arbeidstvistloven/tjenestetvistloven og hovedavtalene. Dette omhandler blant annet prosedyrer og frister med henhold til mekling og varsling av streik og ivaretas av forbundet sentralt.
Mekling og streik
Ved brudd i forhandlinger som kan lede til streik skal Riksmekleren varsles. Meklerens hovedoppgave er å hindre streik. Hvis meklingen ikke fører frem til en løsning, blir det streik.
Hvordan avsluttes en streik?
Streiken avsluttes enten ved at partene går tilbake til forhandlingsbordet og finner en løsning gjennom videre forhandlinger, eller at saken bringes inn for Rikslønnsnemnda for en avgjørelse. Ved frivillig lønnsnemnd kan streik ikke iverksettes.
Dersom det er fare for liv og helse, eller streiken har store samfunnsmessige konsekvenser, kan regjeringen foreslå for Stortinget at det vedtas lov om tvungen lønnsnemnd i den konkrete tvisten. Ved lovbestemt tvungen lønnsnemnd avsluttes streiken, og Rikslønnsnemnda avgjør tvisten. Partene må akseptere den avgjørelsen nemnda tar. Denne vil fungere som tariffavtale frem til neste oppgjør.
Oppdatert: 5. juli 2022