I utgangspunktet står arbeidsgivere fritt til å skrive det de ønsker i en stillingsannonse. Det er allikevel visse forhold arbeidsgiver ikke har lov til å ta med, og noen premisser BF anbefaler å få presisert når det gjelder bibliotekarstillinger.
Begrensninger i loven
Annonsetekster som antyder en forskjellsbehandling på grunn av kjønn, religion, livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse, politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, nedsatt funksjonsevne eller alder er forbudt.
Utover dette kan loven riktignok gi arbeidsgiver lov til å forskjellsbehandle i enkelte tilfeller, dersom det foreligger saklige grunner til dette.
Bibliotekarstillinger
For bibliotekarstillinger er det ikke påkrevd med absolutte krav til godkjent bibliotekarutdanning. Vi anbefaler likevel generelt at bibliotekarstillinger utlyses med ønske eller krav om bibliotekarutdanning. Men det er også åpning for å sidestille denne utdanningsbakgrunnen med annen relevant kompetanse i stillinger der dette er formålstjenlig.
Biblioteksjefstillinger
Når stillingen som biblioteksjef i kommunen lyses ut skal det stilles krav om fagutdanning. Kompetansekravet er fastsatt i forskrift til bibliotekloven og sier at fagutdannet biblioteksjef i kommunen og bibliotekfaglig leder i fylkeskommunen skal ha en av følgende utdanninger:
a. Bachelor- eller høyere grad med minst 120 studiepoeng i bibliotekspesifikke fag
b. Bachelor- eller høyere grad med minst 60 studiepoeng i bibliotekspesifikk påbygning
c. Tilsvarende utdanning*
*Sivilombudet har i sak 2014/1582 uttalt om bokstav c. at tilsvarende i denne sammenheng omfatter utenlandsk utdanning tilsvarende norsk bibliotekfaglig utdanning, eller bibliotekfaglig utdanning med eldre eller tidligere gradsstruktur.
Det kan gjøres unntak fra krav om fagutdanning for biblioteksjef i kommuner med bred bibliotekfaglig kompetanse. Det vil si bibliotek med minst fem årsverk som oppfyller kompetansekravet over.
Personlig egnethet
Mange arbeidsgivere vektlegger personlig egnethet i søknadstekstene. Et tegn på dette er at arbeidsgiver bruker mye plass på å etterspørre motivasjon og sosiale egenskaper. Dette er tillatt, og i mange tilfeller naturlig. Personlig egnethet er, i tillegg til formal- og realkompetanse, en del av kvalifikasjonsprinsippet som skal legges til grunn ved tilsetting i offentlig sektor.
Være oppmerksom på at det skal formuleres helt klart hva slags formelle kvalifikasjoner søkerne skal vurderes på. Det er bare på denne måten man kan bedømme om den best kvalifiserte søkeren rent faglig er blitt valgt ut eller ikke.
I tillegg danner stillingstekster premisset for hva slags stilling man skal jobbe i, og da er det nødvendig at både kvalifikasjoner og arbeidsoppgaver er så klart og konsist uttrykt som mulig.
Oppdatert: 04. juli 2022