Langt fra likelønn i Norge
I dag markerer vi Likelønnsdagen som et symbol på at fra denne dagen jobber alle kvinner i Norge gratis. – Unios kamp for å løfte lønna til de med høyere utdanning i offentlig sektor er også en likelønnskamp, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Likelønn handler om lønn for likt arbeid og det handler om lønn for arbeid av lik verdi. Menn tjener 13 prosent mer enn kvinner i Norge. Lønnsforskjellen er 6 prosent om en sammenligner menn og kvinner med helt like jobber. Men lønnsgapet blir langt større når vi sammenligner mannsdominerte og kvinnedominerte yrker av lik verdi enn når vi sammenligner kvinner og menn som utfører samme arbeid.
En rapport om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som Institutt for samfunnsforskning lanserte torsdag, viser at lønnsforskjellene er høyest når en sammenligner kvinnedominerte yrker med krav til høyere utdanning – typisk lærere, barnehagelærere, sykepleiere og annet helsepersonell – med mannsdominerte yrker i privat sektor med tilsvarende utdanningskrav. Forskjellen i lønn er da hele 21 prosent. Forskerne fant at forskjellen er nesten like stor også når en sammenligner den samme gruppa med hele resten av arbeidslivet.
– Rapporten viser det samme som vi har hevdet år etter år. Årsaken er at vi har et forhandlingssystem som gjør at lønnsnivået til de kvinnedominerte gruppene med høyere utdanning i offentlig sektor holdes nede. For å tette likelønnsgapet, må disse gruppene løftes, sier Lied.
Rapporten stadfester at mannstypisk og kvinnetypisk arbeid lønnes ulikt selv når arbeidsforholdene og arbeidets krav til ansvar, kompetanse og anstrengelser er sammenlignbare.
– Det er lett å mene at sånn skal det jo ikke være, men når det kommer til handling, skjer det lite. Likelønnsgapet reflekterer at vi ikke er kommet langt nok med likestillingen i Norge. Det bør være et varsko, slutter Ragnhild Lied.
Les mer på likelønn.no
Saken er gjengitt fra Unio.no