BF fortsetter med populær mentorordning
Det siste året har 40 norske bibliotekledere delt sine erfaringer gjennom BFs mentorprogram. Nå avsluttes det første programmet med sluttsamling, og over nyttår kan interesserte melde seg på en ny runde. Ordningen er åpen for alle ledere i sektoren, også for de som ikke er medlemmer i Bibliotekarforbundet.
Deler erfaringer
BF startet opp mentorordningen for bibliotekledere i fjor høst. Siden da har 20 adepter og 20 mentorer delt erfaringer med hverandre. Håpet er at mentorprogrammet skal styrke relasjonene på tvers av bibliotek, gi rom for erfarings- og kompetansedeling blant ledere, og være et positivt bidrag til utviklingen av bibliotekfeltet.
– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på ordningen, og flere har allerede meldt at de ønsker å være med videre. Det er vi veldig glade for, sier programansvarlig Linda Rasten.
Evalueringen skjer først i desember, men Ingrid Svennevig Hagen, faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo, som har vært en av mentorene, har allerede delt sine positive erfaringer på bloggen Et rom med innsikt. Svennevig Hagen har hatt Birgitte Hallandvik Hortemo fra Roald Amundsen videregående skole som såkalt adept.
«Det har vært inspirerende å dele erfaringer med Birgitte, fordi utfordringene med å være skolebibliotekar ofte er ganske like uavhengig av hvor man jobber: Hvordan få elevene til å bruke skolebiblioteket i sin læringsprosess? Hvordan inngå samarbeid med lærere? Hvordan bygge opp en faglig relevant og interessant samling for elevene ved min skole? Hvordan skape et godt miljø i skolebiblioteket?» skriver Svennevig Hagen.
– En personlig utviklingsprosess
Henning Pedersen har deltatt på mentorprogrammet som adept, med biblioteksjef i Nes kommune Monica Skybakmoen som mentor. Gjennom flere lengre telefonsamtaler har Pedersen, som har vært biblioteksjef i Egersund siden i fjor sommer, fått råd fra Skybakmoen, som har vært bibliotekleder i over 20 år.
– Det viktigste jeg har lært av samtalene er å skille tydeligere mellom følelser og fornuft og hva som er viktig i lederjobben. Det har vært en personlig utviklingsprosess, sier Pedersen.
Pedersen har erfart at man som biblioteksjef at det kan være vanskelig å opptre som en god leder når man er presset. I slike sammenhenger kan det være gull verdt å få referanser fra en annen leder, mener han.
– Det er en ensom jobb å være leder. Ledelse handler mye om hvem man er, om hvordan man kommuniserer og hvilken energi man tar med seg på jobb. Du må være tydelig for deg selv før du kan være tydelig for andre, sier Pedersen.
Mens Pedersen har inntrykk av at enkelte adepter og mentorer har konsentrert seg mye om det praktiske, sier han at samtalene for hans del har handlet mye om de personlige sidene ved ledelse.
– Ledelse for meg handler mye om personlig utvikling og relasjoner. Det gjør det også veldig interessant å være leder. Selv om jeg trivdes som menig bibliotekar, finner jeg det mer spennende å lede enn å låne ut Kafka. Og når du først har tatt plass på broen, er det vanskelig å vende tilbake.
Sluttsamling i desember – ny runde i 2021
Første sesong av mentorprogrammet avsluttes med en sluttsamling for adepter og mentorer den første uka i desember. Samlingen vil finne sted hos Biblioteksentralen i Oslo. Informasjon om seminaret sendes ut til adepter og
mentorer i forkant.
Over nyttår blir det også en ny runde av mentorordningen.
Har du spørsmål rundt ordningen? Ta gjerne kontakt med programansvarlig Linda Rasten eller med BFs sekretariat!