— Vi må ta vare på rettighetene

Av Aud Gjersdal

Universitetsbiblioteket i Oslo inviterer hele bok-Norge til markering av Forbudte bøker-uka fra 7. til 13. oktober. Sensur, ytringsfrihet og demokrati står i sentrum, med inspirasjon fra “Banned Books Week” i USA og Sverige. Denne uken feirer vi retten til å lese det man selv vil.

To kvinner bak et stort bord viser frem materiell som skal sendes ut, ark og fargerike plakater. Foto.
Formidlingsrådgiver Runhild Seim og universitetsbibliotekar Cathinka Neverdal i full sving med utsendelser av materiell til bibliotekene. Foto: UiO

Tidligere har det vært en del enkeltbibliotek og litteraturhus som har feiret Forbudte bøker-uka.  I år samles bok-Norge for første gang til en nasjonal markering. Universitetsbiblioteket i Oslo koordinerer arbeidet i samarbeid med Norsk PEN.

Ressurspakke til bibliotekene

— Håpet var å engasjere hele bok-Norge, sier en av ildsjelene bak prosjektet, Cathinka Neverdal. or å få med alle i et felles løft har de trykket materiell med felles grafisk profil som sendes til påmeldte bibliotek.
— Da blir det litt enklere for alle, også små bibliotek, å få laget noe, sier hun. Responsen har vært overveldende med 230 påmeldte bibliotek og noen bokhandlere.
— Det har vært litt av en jobb, sier hun. De har også laget en ressursside, og fra den kan en laste ned filene, og bearbeide dem som en ønsker. Siden inneholder forslag til leselister og diskusjonstemaer.
Hvordan er tilbakemeldingene?
— Tilbakemeldingene både på tiltaket og materialet har vært veldig positive! Folk synes det er veldig bra med et felles tiltak, og de liker at en kan bearbeide materialet og lage noe som passer ens eget bibliotek.

Rettighetene er ikke gudegitte

— Vi prøver å heve debatten om sensur så vi får en bevisstgjøring internt i bibliotekene og eksternt i befolkningen. Demokrati og ytringsfrihet er under press globalt, og vi blir påvirket av det, både i tilfanget av litteratur, og på andre måter, sier Neverdal.
Hva vil dere oppnå?
— Sette sensur, ytringsfrihet og demokrati på dagsorden, heve debatten, stille noen spørsmål og forhåpentligvis skal vi finne noen svar i fellesskap. Det er viktig å mobilisere i fellesskap, for rettighetene våre er ikke gudegitte. De er ikke evige. De er hardt tilkjempet og vi må ta vare på dem.

Fakta og ressurser:

Forbudte bøker-uka markeres 7. — 13. oktober i Norge og Sverige.

Ressursside https://www.ub.uio.no/bruk/forbudte-boker/

Utstillingsåpning UBO 8. oktober
https://www.ub.uio.no/kurs-arrangement/arrangementer/uhs/2024/forbudte-boker-apning.html

UiO: Demokrati har støttet arbeidet økonomisk.

NB! Fristen for å melde seg på for å få tilsendt materiell gikk ut 15. september. Materialet kan lastes ned digitalt fra prosjektets ressursside (i lenke over).