Meråpent i Arendal: – Billig i forhold til hva det gir!

Kirsti Husby er BF-tillitsvalgt ved Arendal bibliotek. Hun er svært positiv til at arbeidsplassen hennes har utvidet åpningstida med selvbetjening. Bak til venstre står biblioteksjef Ola Eiksund. (Foto: Erling Bergan)

Arendal bibliotek ligger rett ved torvet i byen. Mer sentral og tilgjengelig plassering kan man knapt få?

Vel, sommerturister til Arendal regner vel Pollen som byens sentrum. Der hvor småbåtene legger til og serveringsstedene ligger som perler på en snor. Men sannheten er at sjøen gikk helt til torvet, et par kvartaler innenfor, helt til midten av attenhundretallet. Dagens torv ble den gang kalt Pollen. Så fylte de igjen kanalene og torvet fikk seile sin egen sjø.

Men selv om torvet mangler utelivet, skal man være både vrien og dårlig til beins for å mene at Arendal bibliotek ikke ligger svært tilgjengelig for byens befolkning.

Noen investeringer

Helt inntil for et par år siden gjaldt imidlertid tilgjengeligheten bare så lenge de ansatte var på jobb. Men i november 2016 startet Arendal bibliotek med meråpent.

Vi spør biblioteksjef Ola Eiksund om hvem som tok initiativet?

– Det er en lang historie. Men vi hadde allerede gitt tilgang til noen få brukere, på deres initiativ. Så kom jo dette med meråpent sterkt også i Norge noen år før vi åpnet for tjenesten. Vi ventet litt, for å få dette inn som del av en større endringsprosess. Vi måtte gjøre noen investeringer og kunne ikke gjort dette innenfor ordinære rammer.

Lite ekstra jobb

– Hvilke erfaringer har dere gjort•dere etter snart to år med meråpent?

– Mange positive tilbakemeldinger, fra både brukere og politikere. Alle lovpriser tilbudet. Det er lite ekstra jobb for oss i forhold til det opplevde kvalitetstilbudet for brukeren.

– Noen negative erfaringer med meråpent?

Meråpent ved Arendal bibliotek er en suksess. Men den varme julikvelden vi var der fant vi få folk innendørs. Så var da også 2018-sommeren litt spesiell. (Foto: Erling Bergan)

– Nei. Vi hadde en hendelse som gjorde at tok en ekstra runde i forhold til personlovgivning og tilpasset praksis etter dette

– Har det vært tjuveri, hærverk eller andre alvorlige hendelser i den meråpne tida?

– Nei, så langt har det ikke vært episoder å snakke om.

– Er det aktuelt å utvide eller redusere tida med meråpent?

– Nei, men man skal aldri si aldri i tider med vanskelig økonomi. Vi vil prioritere denne ordningen, sier Ola Eiksund. Og legger til:

– Det fungerer fan-bloody-tastic! Meråpent er billig i forhold til hva det gir. Stadig flere har hørt om tilbudet, også lag og foreninger, sier en engasjert biblioteksjef.

Ser åpent ut for alle

Hvordan ser så meråpent ut fra de ansattes side? Vi tok en prat med Kirsti Husby, BFs tillitsvalgte på Arendal bibliotek.

– Kort fortalt så synes jeg det går veldig fint. Jeg var litt skeptisk da vi skulle begynne. Jeg tenkte at det kunne bli problemer med ting som skjedde når ungdom var på frifot i biblioteket, med hærverk og sånt. Men det har ikke vært noe problem. Vi har kanskje hatt ett tilfelle, sier Kirsti.

Men det er en annen ting som hun også var skeptisk til i starten:

– Vi kommer jo på jobb kl 8 og skal begynne den betjente åpningstiden kl 10. Vi var engstelige for at folk som kommer inn i biblioteket fra kl 7 om morgenen, ville kaste seg over oss om morgenen, og at vi måtte si nei, selv om vi var der. Men det har gått greit. De fleste har forståelse for det. Det som kan være vanskelig om morgenen, er at folk ser gjennom bibliotekets inngangsdører at det er folk der inne. Da regner de med at det er åpent for alle, selv om de ikke har underskrevet avtale og fått meråpent adgangskort selv. Noen kommer seg inn sammen med folk som har kort, og noen med kort har ikke helt skjønt dette og slipper andre inn. Det har vært noen tilfeller der vi har måttet sjekke kameraopptakene etterpå.

– Er dette eneste grunnen dere har hatt til å sjekke hva kamera har fanget opp?

– Nei, vi har hatt et par tilfelle der noen har sagt at det har vært bråk på kvelden, og da har vi en gang sjekket opptakene etterpå for å se om vi kunne kjenne igjen personene og få snakket med dem. Vi sjekker ikke kameraopptakene som rutine, bare når det er mistanke om noe.

Klokka nærmer seg ti på kvelden og slutten på den meråpne tida ved Arendal bibliotek. Securitas tar runden for å sjekke at alle har forlatt lokalene. (Foto: Erling Bergan)

Krøkkete stengerutiner

– Har arbeidsoppgavene endret seg for bibliotekarene?

– Det er noen små detaljer når vi stenger, det er noen litt mer krøkkete stengerutiner. Vi har et svært lokale, og da må alle som har meråpen tilgang forlate plassene de sitter på, gå ned og vente ved inngangsdørene til vi har låst døra, før de kan logge seg inn. Dette gjør vi for å ha oversikt over hvem som er i bygget når det er uten personale. En del gidder ikke dette, så vi må gå mange runder for å få dem ned og ut før de kan gå inn igjen. For oss hadde det vært lettere å ha en skanner vi kunne gått rundt med og registrert meråpne lånere mens de satt der de satt. Det hadde vært lettere for dem også, å slippe å gå fra pc-ene og bøken sine.

– Har arbeidstiden for bibliotekarene endret seg etter at dere fikk meråpent?

– Nei.

Mye goodwill

– Hvordan vil du oppsummere de to første årene med meråpent i Arendal bibliotek?

– Summa summarum gir meråpent veldig mye goodwill! Det skaper ikke noe ekstra arbeid for oss. Det er kanskje noe annet for renholderne, men vi har ikke fått signaler om at det er uholdbart for dem. Vi bibliotekarer synes meråpent er positivt. Og det er mange brukere som synes dette er et kjempeflott tiltak. Folk får hakeslepp når de hører at dette går an. Så det gir et bra bilde av biblioteket.


Om Arendal bibliotek:

  • Kommunen har 45.000 innbyggere.
  • Biblioteket har 16,2 årsverk fordelt på 18 ansatte. (2017)
  • Kirsti Husby er BF-tillitsvalgt
  • Ola Eiksund er biblioteksjef
  • Kommunen har kun hovedbibliotek, ingen filialer
  • Hovedbiblioteket ble meråpent i november 2016.
  • Meråpentid: 07-22 alle dager hele året
  • Se også: arendalbibliotek.no